Hoito

Suurin osa lieväoireisista psoriaasipotilaista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Mikäli paikallishoidolla tai luonnonvalohoidolla ei saada toivottavia vaikutuksia, voidaan potilas ohjata lähetteellä ihotautien erikoislääkärin käynnille.

Mitkä ovat yleisimmät psoriaasin hoitovaihtoehdot?

Jos ihottumasi on lievää ja vähäoireista, riittää hoidoksi yleislääkärin määräämä paikallishoito, eli käytännössä perusvoiteet sekä kortisonivoiteet.

Perusvoiteet pehmentävät ja kosteuttavat psoriaasia sairastavan ihoa. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne ovat tärkeä osa perushoitoa, koska ihon kuivuus ylläpitää psoriaasin iho-oireita. Sopiva perusvoide vähentää ihon kutinaa, hilseilyä ja arkuutta.

Ohuilla ihoalueilla, kuten kasvoilla ja taivealueilla esiintyvän psoriasiksen hoidossa käytetään yleensä keskivahvoja kortisonivoiteita.

Paksummilla ihoalueilla käytetään vahvoja tai joskus erittäin vahvoja kortisonivoiteita. Kortisonivoiteita tulee käyttää jaksottaisesti lääkärin ohjeen mukaan, jotta vältetään haittavaikutukset.

Kortikosteroidivoiteet ja D-vitamiinijohdokset, kuten kalsipotrioli ja kalsitrioli, lievittävät oireita ja rauhoittavat tulehdusta sekä lievittävät kutinaa. Paikallishoidon loputtua oireet uusiutuvat yleensä melko nopeasti. Ylläpitohoidolla kahtena päivänä viikossa on mahdollista estää uusiutumista.

Useat lieväoireiset psoriaatikot hyötyvät myös auringonvalosta.

Mitä muita hoitovaihtoehtoja on?

Jos paikallishoito ei riitä ja sinulla diagnosoidaan keskivaikea tai vaikea psoriaasi, ihotautilääkäri voi määrätä jotain seuraavista hoitovaihtoehdoista:

 • Valohoito (UVB- tai PUVA-valohoidon on todettu lievittävän oireita pidemmän aikaa paikallishoitoon verrattuna)
 • Systeeminen eli sisäinen lääkehoito (lääke annetaan tablettien tai pistosten muodossa)

Miten voit itse vaikuttaa hoidon onnistumiseen?

Paikallishoito onnistuu parhaiten, kun jaksat noudattaa hoito-ohjeita ja voidella ihoasi säännöllisesti.

Elintavoillasi voit vaikuttaa psoriaasiin ja hoidon onnistumiseen. Ylipainon lisäksi stressi, masentuneisuus, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö suurentavat selvästi riskiä psoriaasin puhkeamiseen, ja pahentavat sen oireita. Myös lapsilla ylipaino lisää riskiä sairastua psoriaasiin. Ylipaino voi myös heikentää hoidon tehoa. Aikuisilla tupakointi moninkertaistaa psoriaasin puhkeamisen todennäköisyyden, jos potilaalla on perinnöllinen riski sairastua psoriaasiin. Psoriaasin kannalta on hyödyllistä pyrkiä säilyttämään normaalipainoisuus, harrastaa säännöllisesti itselle mieluista liikuntaa, välttää tupakointia ja käyttää alkoholia kohtuudella.

Mitä haittavaikutuksia paikallishoidolla voi olla?

Käytä lääkevoiteita lääkärin ohjeen mukaisesti jaksoittain. Vahvojen kortikosterioidivoiteiden pitkäaikainen, yhtäjaksoinen käyttö voi ohentaa ihoa. Taukopäivät hoitojaksojen välissä suojaavat haittavaikutuksilta.

Milloin sinun on syytä olla uudestaan yhteydessä lääkäriin?

Ole uudelleen yhteydessä terveydenhuollon yksikköön, mikäli ihottumasi ei ole rauhoittunut riittävästi sinulle määrätyillä hoidoilla.

Miten nivelpsoriaasia hoidetaan?

Nivelpsoriaasia hoidetaan yleisimmin tulehduskipu- ja reumalääkkeillä. Nivelten ja tulehtuneiden jänteiden paikallishoitoon voidaan hyödyntää myös kortisonipistoksia. Oikeanlainen liikunta lievittää jäykkyyttä ja kipua.

Lisätiedot

Arviointi

Tee kliininen arvio, mittaa PASI-indeksi ja ota tarvittaessa koepala.

Oikean hoidon valinta

 • Perusvoiteet
 • Kortikosteroidivoiteet
 • Yhdistelmävoiteet (salisyylihappo kuorii hilsettä+ kortikosteroidi), kalsipotrioli + kortikosteroidi.
 • Ohuille ihoalueille (kasvot, korvat, taipeet) käytetään keskivahvoja kortikosteroidivoiteita ja kalsineuriininestäjävoiteita, kuten esim takrolimuusivoide.
 • Paksuille ihoalueille (vartalo ja raajat) käytetään vahvoja kortikosteroidivoiteita
 • UVB-valohoito

Anna potilaalle hoito-ohjeet, joita hänen on helppo ymmärtää ja noudattaa. Ohjaa potilas tarvittaessa hoitajan vastaanotolle perusteellisempaa hoidonohjausta varten.

Potilaan tarvitsema muu tuki

Ohjaa potilasta eri tukimuotojen pariin.

Liitännäissairaudet

Psoriaatikoilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua muihin sairauksiin psoriaasin lisäksi. Näistä liitännäissairauksista yleisimpiä ovat:

 • Verenpainetauti
 • Veren kohonneet rasva-arvot
 • Sepelvaltimotauti
 • Diabetes
 • Ylipaino
 • Tulehdukselliset suolistosairaudet
 • Masennus

Huomioi potilaan hoidon kokonaisvaltaisessa suunnittelussa myös liitännäissairauksien ennaltaehkäisy ja/tai hoito. Potilasta kannustetaan terveisiin elämäntapoihin, kuten normaalipainoisuuteen, säännölliseen liikuntaan, tupakoimattomuuteen ja korkeintaan kohtuulliseen alkoholinkäyttöön.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *