Hoidon arvio

Potilas

Miten atooppista ihottumaa arvioidaan erikoissairaanhoidossa?

Ihotautilääkärin vastaanoton yhteydessä saat ohjausta ihosi hoidossa myös ihotautipoliklinikan hoitajalta. Hoitajan vastaanotolla käydään läpi atooppisen ihottuman paikallishoitoa ja sinulle määrättyjen voiteiden oikeaa rasvaustekniikkaa. Lisäksi hoitajan vastaanotolla ihotautien poliklinikalla atooppista ihoa voidaan hoitaa myös erilaisilla hauteilla tai sinkkisukilla.  

On tärkeää, että paikallishoitoihin ja saatuihin ohjeisiin sitoutuu. Hoitoväsymys (paikallishoitoja ei jakseta käyttää annettujen ohjeiden mukaisesti) on varsin tavallinen ongelma kroonisissa ihosairauksissa ja täysin ymmärrettävää. Tarvittaessa kontrollien välissä voit myös soittaa hoitajalle Ihotautien poliklinikalle.  

Jos ihottumasi pahenee aina kortisonivoidetaukojen aikana, voit käyttää kortisonivoidetta ylläpitohoitona. Ylläpitohoito toteutetaan laittamalla lääkärin sinulle määräämää kortisonivoidetta kahtena iltana viikossa taukoviikkojen aikana (ei peräkkäisinä iltoina). Kasvojen ja kaulan ihottumaa hoidetaan usein kalsineuriininestäjävoiteilla (takrolimuusi ja pimekrolimuusi) jopa useiden viikkojen ajan.

POEM-lomake: elämänlaadun arvioiminen

Atooppisen ihottuman vaikutusta elämänlaatuun voidaan arvioida POEM lomaketta apuna käyttäen.

Ammattilainen

Hoidon vasteen arvio

Atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi ovat riittävät ja tarpeeksi pitkäjänteisesti käytetyt paikallishoidot. Ne ovat tärkeitä myös silloin kun ihottuma on vaikea-asteista ja siihen on paikallishoidon ohella käytössä valohoitoa tai systeeminen lääkehoito. Hoidon tavoitteiden saavuttaminen edellyttää potilalta motivaatiota ja hoitoon sitoutumista ja tässä potilas saattaa tarvita tukea. Mikäli paikallishoidot eivät riitä, harkitaan valohoitoja ja tarvittaessa sisäistä lääkitystä. Hoitoa arvioidaan tarvittaessa aina uudelleen.

Atooppisen ihottuman vaikeusasteen määrityksessä käytetään tarvittaessa EASI:n (eczema area and severity index) määrittämistä ja POEM (Patient Oriented Eczema Measure) ja DLQI (Dermatology Life Quality Index) -kyselyitä. Kyselyissä mitataan oireiden hankaluutta ja elämänlaatua. EASI, POEM ja DLQI auttavat myös hoidon vasteen määrityksessä. Olennaista hoidon arvioissa on myös potilaan ja lääkärin arvio tilanteesta ja hoidon tavoitteista. Mikäli tavoiteltuun hoitovasteeseen ei olla päästy, tehostetaan hoitoa ja muutetaan tarvittaessa hoitosuunnitelmaa.

Ihotautien poliklinikalla hoitaja ohjaa lääkehoitojen toteuttamisessa sekä toteuttaa lääkärin määräyksellä valohoitoja ja allergiatestejä. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *