Seurantakäynnit

Potilas

Mitä tehdä jos atooppinen ihottuma pahenee?

Pahenemisvaiheet ovat hyvin tyypillisiä atooppisessa ihottumassa. Usein niihin ei ole mitään selvää syytä, mutta esimerkiksi voimakas hikoilu, ihon hautuminen ja hankautuminen voivat aiheuttaa ihottuman pahenemista. Myös stressi voi näkyä iholla. Jos ihottumasi pahenee, ota käyttöön sinulle määrätty hoitovoide, kortisonivoide tai limuusivoide. Jos ihottuma on hyvin vetistävää ja rikkinäistä, on hyvä lisätä pesujen määrää ja miedolla pesunesteellä tai nestemäisellä saippualla pestä iholta pois mikrobeja, jotka viihtyvät tulehtuneessa ihossa. Välittömästi pesun jälkeen iho rasvataan, ihottumakohdat kortisonivoiteella ja terveet alueet kosteuttavalla perusvoiteella.

Mikäli sinulle aiemmin ohjeistettu hoito ei rauhoita ihottumaa riittävästi tai tarvitset hoitajan tai lääkärin antamia ohjeita, ota yhteyttä siihen hoitopaikkaan, jonne sinulla on hoitokontakti (joko terveyskeskukseen, opiskelijaterveydenhuoltoon, työterveyteen tai ihotautipoliklinikalle, jos seurantakäyntisi tapahtuvat siellä.)

Ammattilainen

Milloin ja miten seurantakäynnit toteutuvat?

Mikäli atooppinen ihottuma on lievä, kontrollin voi varata vain tarvittaessa. Terve iho ei tarvitse erityisiä seurantakäyntejä. Kun ihottuman hoito on vakiintunut, seurantakäyntien tarve on yleensä vähäinen eteenkin aikuisilla. Potilasta ohjeistetaan ottamaan yhteyttä, jos tilanne muuttuu. Hoidon tehon seuranta voi tapahtua myös puhelinsoiton välityksellä.

Mikäli ihottuma on uusi tai tulee pahenemisvaihe, johon aikaisemmin ohjeistettu hoito ei tehoa, voi olla hyvä varata vastaanottoaika tai soittokontrolli tilanteen mukaan muutaman viikon sisällä. Mikäli toimipisteessä on NeaLink-yhteydessä oleva kamerapuhelin, hoitaja voi tarvittaessa tallentaa valokuvan ihottumasta potilastietojärjestelmään, mikä mahdollistaa joko toimipisteen sisäisen lääkärin kuvakonsultaation sekä myös erikoissairaanhoidon konsultaation tilanteesta.

Erikoissairaanhoito voi ohjeistaa seurantakäyntejä perusterveydenhuoltoon, jolloin seuranta toteutetaan erikoissairaanhoidon ohjeiden mukaan.

Konsultointi pahenemisen eri vaiheissa

Lievä, jo hoidossa oleva atooppinen ihottuma:

  • Kontrolli vain tarvittaessa mm. silloin kuin ihottuma pahenee eikä tehostettu omahoidon tehoa riittävästi
  • Mikäli potilas on lääkärille entuudestaan tuttu, voi tilannearvion tehdä myös puhelimessa esim. parin viikon sisällä
  • Mahdollisuuksien mukaan valokuvien hyödyntäminen etäkontakteissa

Keskivaikea atooppinen ihottuma:

  • Vastaanottoaika muutaman viikon sisällä ihottuman uusiessa tai vaikeutuessa ja mikäli oma tehostettu kotihoito on riittämätön

Vaikea atooppinen ihottuma

  • Yleensä seurannassa ihotautipoliklinikalla
  • Yhteys hoitavaan tahoon, jos ihon tilanne pahentuu ja omahoidon ollessa riittämätön

Erikoissairaanhoito voi ohjeistaa seurantakäyntejä perusterveydenhuoltoon, jolloin seuranta toteutetaan erikoissairaanhoidon ohjeiden mukaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *