Hoidon arviointi

Miten lääkäri arvioi hoitosi onnistumista?

Lääkäri arvioi ihoasi arviointikyselyn avulla ja vertaamalla tilannetta aikaisemmin otettuihin valokuviin. Myös omat kokemuksesi ovat tärkeitä hoidon onnistumisen arvioinnissa: miten olet itse kokenut, että hoito on auttanut? Entä miten koet mielialasi ja elämänlaatusi muuttuneen hoidon myötä?

Voit täyttää kyselyn ennen keskustelua lääkärin kanssa.

Mitä jatkoseurannan siirto perusterveydenhuoltoon tarkoittaa?

Mikäli psoriaasin hoidoksi riittävät paikallis- eli voidehoidot, siirtyy  hoitosi takaisin perusterveydenhuoltoon, jossa myös voidereseptisi uusitaan.

Miten toimit, jos oireesi taas pahenevat?

Ota yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon, jossa paikallishoitoa voidaan arvioida tai jossa sinulle voidaan tarvittaessa tehdä uusi lähete ihotautilääkärille.

Mistä saat tukea, jos tunnet masennuksen oireita?

Ota herkästi yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon, mikäli tunnet olosi masentuneeksi tai ahdistuneeksi. Tukea on saatavilla myös olla Psoriasisliiton ja paikallisyhdistyksen kautta.

Mistä saat tukea psoriaasin kanssa elämiseen?

Psoriasisliitto tarjoaa tukea, palveluja ja kursseja, jotka auttavat psoriaasia sairastavia ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa, esim.

Mistä voit saada taloudellista tukea psoriaasin kanssa elämiseen?

Psoriaasilääkkeet ovat pääasiassa peruskorvattavia. Nivelpsoriaasin lääkkeet ovat joko perus- tai erityiskorvattavia. Saat suurista lääkekustannuksista lisäkorvausta, kun saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksetut omavastuuosuudet ylittävät 626,94 euroa. Tämän jälkeen maksat korvattavista reseptilääkkeistä ainoastaan 2,50 euroa lääkettä kohti loppuvuoden ajan. Kela korvaa asiakkaiden matkat pääsääntöisesti halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan, mutta terveydentilasi ratkaisee, voitko saada korvauksen erityisajoneuvolla vastaanotolle tulemiseen. Voit pyytää apua sosiaaliturvaetuuksien, palveluiden ja tukien hakemiseen sosiaalityöntekijältä.

Tavoitteet eri hoidoille

Hoidon tavoitteena on minimoida oireet ja parantaa elämänlaatua sekä säilyttää potilaan työ- ja toimintakyky.

Loppuarvio

Tarkistuslista

Potilaan jatkoseurannan siirtyessä perusterveydenhuoltoon

Anna potilaalle tarvittavat tiedot hoidon jatkumisesta esim. paikallishoito-ohjeet. Kerro, miten potilas toimii, jos oireet taas pahenevat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *