Vastaanotto

Potilas

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lääkäri tutkii ihosi. Ihon tutkimisen jälkeen lääkäri tekee kanssasi hoitosuunnitelman. Saat ohjeita ihosi hoitamiseksi ja ohjeet jatkoseurannasta.

Vastaanotolla lääkäri haastattelee sinua ja kysyy mm. seuraavista asioista:

 • Milloin ihottumasi on alkanut?
 • Onko se muuttunut ajan saatossa?
 • Miten ihottumaa on yritetty hoitaa? Onko hoito auttanut?
 • Mitkä tekijät pahentavat ihottumaa?
 • Onko ihottumaa helpottavia tekijöitä?
 • Onko sinulla ollut aiemmin iho-ongelmia? Jos on, milloin ja millaisia? Miten niitä on hoidettu?
 • Onko sinulla pitkäaikaissauksia tai säännöllistä lääkitystä?
 • Onko sinulle viime aikoina aloitettu uusia lääkkeitä tai hoitoja?
 • Onko suvussasi ihosairauksia?

Atooppisen ihottuman vaikeusasteiden luokittelu arvion taustalla

Käypä hoito -suosituksen mukaan atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema) voidaan luokitella lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan atooppiseen ihottumaan.  

 • Lievä: potilaalla on kuivia ihoalueita, satunnaisesti kutinaa ja pienillä ihoalueilla punoitusta. 
 • Keskivaikea: potilaalla on kuivia ihoalueita, toistuvaa kutinaa ja punoitusta ja mahdollisesti myös ihon rikkoutumista ja paksuuntumista. 
 • Vaikea: iho on kuiva, kutina jatkuvaa ja punoitus laaja-alaista. Lisäksi esiintyy ihorikkoumia, ihon huomattavaa paksuuntumista, verenvuotoa, vetistystä, karstoittumista ja pigmentaatiohäiriöitä.
Ammattilainen

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla poissuljetaan muut kutinaa ja ihottumaa aiheuttavat tekijät ja varmistutaan ikäryhmittäisesti tyypillisestä ihottuma-alueesta. Atooppisen ihottuman diagnoosi on kliininen.

Diagnoosiin yleensä riittää, että potilaalla on seuraavat löydökset: 

 • Kutiava ja krooninen tai jatkuvasti toistuva ihotulehdus tyypillisillä ihoalueilla.  
 • Ihottumassa punoitusta, inflammaatiota, kutiavia papuloita, raapimajälkiä, rikkoumia tai jäkälöitymistä. 

Tarkemmat diagnostiset kriteerit 

Atooppinen ihottuma on aina kutiseva, kutinan lisäksi potilaalla pitää olla vähintään kolme seuraavista oireista:  

 • ihottumaa tyypillisellä alueella tutkimushetkellä  
 • ihottumaa tyypillisellä alueella aiemmin  
 • ihottuma alkanut ennen toista ikävuotta  
 • kuiva iho tai allerginen nuha tai astma (alle 4 v. kriteerinä atooppinen sairaus perheenjäsenellä 

Atooppisen ihottuman vaikeusasteiden luokittelu arvion taustalla

Käypä hoito -suosituksen mukaan atooppinen ihottuma voidaan luokitella lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan atooppiseen ihottumaan.  

 • Lievä: potilaalla on kuivia ihoalueita, satunnaisesti kutinaa ja pienillä ihoalueilla punoitusta. 
 • Keskivaikea: potilaalla on kuivia ihoalueita, toistuvaa kutinaa ja punoitusta ja mahdollisesti myös ihon rikkoutumista ja paksuuntumista. 
 • Vaikea: iho on kuiva, kutina jatkuvaa ja punoitus laaja-alaista. Lisäksi esiintyy ihorikkoumia, ihon huomattavaa paksuuntumista, verenvuotoa, vetistystä, karstoittumista ja pigmentaatiohäiriöitä.

Atooppista ihottumaa pahentavat tekijät

Atooppinen ihottuma on luonteeltaan aaltoileva ja sille ovat tyypillisiä vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Toisaalta atooppista ihottumaa sairastavan potilaan iho on herkkä ärtymään ja kutina lisääntyy erilaisten mekaanisten, fysikaalisten ja kemiallisten tekijöiden vaikutuksesta. Mm. hikoilu, psyykkiset tekijät, kuiva sisäilma, talviaika, karheat vaatteet, liian kevyet tai rasvaiset voiteet sekä muut iholle laitettavat kosmetiikka- tai hygieniatuotteet voivat pahentaa ihottumaa. Muita pahentavia tekijöitä voivat olla ihon bakteeri- ja virusinfektiot tai yleisinfektiot.

Pahentavia tekijöitä tulee välttää ja infektiot tulee hoitaa. Lisäksi tulee varmistaa, että kyseessä on oikea diagnoosi ja paikallishoidot ovat toteutuneet ohjeiden mukaisesti.

Perusterveydenhuollon vastaanottokäynnit saattavat olla lyhyitä. Potilas tulee ohjata oikean tiedon pariin vastaanoton ulkopuolella esim. Terveyskylän ihotautitalo, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n nettisivut tai Käypä hoitosuosituksen potilasversio.

Muuta huomioitavaa

Atopia on astman riskitekijä. Pitkäaikainen lapsuusiän astma kytkeytyy läheisesti atopiaan, joten astmaan sopivista oireista olisi hyvä haastatella potilasta tai hänen huoltajaansa myös atooppisen ihottuman diagnoosia tehdessä ja ohjata potilas tarvittaessa diagnostisiin jatkoselvittelyihin. (Lue lisää astman käypä hoito-suosituksesta.)

Muiden ihosairauksen poissulku ja allergiaselvittelyt

Aikuisen atooppinen ihottuma ei tarvitse lähtökohtaisesti ruoka-aineallergiaselvittelyitä. Ruoka-allergioilla ei ole yleensä merkitystä aikuisten atooppisessa ekseemassa, sillä suurin osa lapsuuden ruoka-allergioista häviää kouluikään mennessä.

Osalla alle vuoden ikäisistä lapsista vaikean atooppisen ekseeman taustalla voi olla lehmänmaito-, vilja- tai kananmuna-allergia, joten allergiaselvitykset erikoissairaanhoidossa ovat aiheellisia, mikäli ihottuma on vaikea-asteinen tai ei reagoi paikallishoidolle. Ruoka-allergian tavallisia muita iho-oireita ovat nokkosihottuma ja angioödeema. Yli 2-vuotiailla lapsilla allergiaselvitykset ekseeman vuoksi ovat harvoin tarpeen. (Lue lisää allergioista)

Mikäli atooppisen ihottuman paikallishoito ei enää tehoa, kyseessä voi olla harvinaisissa tapauksissa myös kosketusallergian kehittyminen paikallishoitojen aineosille.

Siitepölyallergisilla altistuminen siitepölylle voi pahentaa varsinkin kasvojen atooppista ekseemaa. Siitepölyallergiaa voidaan tarvittaessa tutkia allergeenispesifisin IgE-verikokein tai ihopistokokein erikoissairaanhoidossa.

Erotusdiagnostisia vaihtoehtoja

Seuraavia vaihtoehtoja voi esiintyä kaikenikäisillä:

1. Keratosis pilaris
Ihon ominaisuus, jossa esiintyy karheita sarveistumia eli sarveistappeja olkavarsissa ja joskus reisissä, pakaroissa tai kasvoilla.

2. Allerginen kosketusihottuma
Ilmenee ekseemana, joten kliinisen kuvan perusteella ei yleensä voida erottaa atooppisesta ekseemasta. Alkaa ihoalueelta, joka on toistuvasti kosketuksessa allergeeniin (esim. kosmetiikan hajuste tai säilöntäaine), mutta ihottuma voi levitä myös kosketusaluetta laajemmalle. Tutkitaan erikoissairaanhoidossa epikutaanitesteillä.

3. Ärsytysihottuma
Kemiallinen (harvoin fysikaalinen) ärsyke riittävän voimakkaana ja pitkään jatkuessaan vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa tulehdusreaktion, joka ilmenee yleensä ekseemana. Useimmiten käsi-ihottuma, joka alkaa sormiväleistä. Atooppinen ihon rakenne altistaa ärsytysihottumalle.

4. Nummulaarinen ekseema
Iholle ilmestyy noin lantin muotoisia ja kokoisia kutisevia läiskiä, joita on erityisesti säärien etupinnoilla ja joskus myös käsivarsissa ja vartalossa. Läiskät ja kutina oireilevat erityisesti syksyisin ja talvisin. (kuvia: nummulaarinen ekseema)

5. Seborrooinen ekseema
Iho punoittaa, kutisee ja hilseilee ihoalueilla, joilla on runsaasti talirauhasia (hiuspohja, kasvot, rintakehä, genitaalialue)

6. Syyhy
Pääoireena voimakas iltakutina, jossa iho on alkuun siisti. Kutinan ja raapimisen jatkuessa näppylät ilmestyvät sormiväleihin, kämmeniin, ranteisiin ja pikkulapsilla myös jalkapohjiin. Lähinnä käsiterissä ja jalkaterissä voi näkyä kapeita, n. 5-10mm pitkiä vaaleita käytäviä. Punoittavia näppylöitä on vartalossa ja raajoissa, jotka kutisevat voimakkaasti. Usein iholla nähdään raapimarikkoja. Tarttuu helposti. (kuvia: syyhy)

7. Märkärupi (impetigo)
Ihon infektio, jossa esiintyy kellertäviä rupikarstoja. Voi esiintyä rakkuloita. Saa usein alkunsa kasvoilta, voi levitä laaja-alaiseksi. Tavallisimmin lapsilla. Ekseemat altistava märkäruvelle. Tarttuva. (kuvia: märkärupi)

8. Ihokeliakia:
Voimakkaasti kutiavaa, pienirakkulaista ihottumaa, joka on tyypillisesti kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa ja hiuspohjassa (vrt. atooppisen ihottuman tyyppipaikat)

9. Iktyoosi
Ei yleensä oirehdi taivealueilla (kuten atooppinen ihottuma tekee). Iho on kuiva ja hilseilevä jo vauvaiästä alkaen. Hilseily saattaa muistuttaa kalan suomuja.

10. Psoriaasi
Psoriasiksen yleisimmässä muodossa paksuja, kutisevia hilseläiskiä, jotka ilmaantuvat etenkin kyynärpäihin, polviin, ristiselkään, päänahkaan ja hankalimmillaan ympäri kehoa (kuvia: psoriaasi ja vertaa atooppisen ihottuman tyyppipaikat ja oirekuvat)

11. Parapsoriaasi
Vartalolla ja yläraajoissa hennot punoittavaat läiskät ja juosteet. Muutosten pinta voi hilsehtiä hennosti. On lähes oireeton (vrt. atooppisen ihottuman kutina ja tyyppipaikat).

Lisäksi lapsilla / vauvoilla esiintyä seuraavia vaihtoehtoja:

12. Hormoninäpyt
Tulevat vauvalle n. kuukauden iässä. Ovat punoittavia, joskus jopa märkäisiä näppyjä kasvoilla tai ylävartalolla. Eivät kutise eivätkä vaivaa vauvaa. Hormoninäpyt eivät ole ihottumaa ja ne häviävät ajan mittaan itsestään.

Hoidon ohjeistus

Atooppisen ihottuman diagnoosin ollessa selkeä, ohjeistetaan potilasta vastaanotolla paikallishoidon tärkeydestä. Tärkeintä on käyttää perusvoidetta riittävästi ja säännöllisesti, sillä se sekä vähentää kutinaa että tarvetta käyttää lääkevoiteita. Perusvoidetta pitää muistaa käyttää, vaikka ihottumaa tai kutinaa ei olisikaan.

Ihottuma-alueita hoidetaan kortisonivoiteilla (kortikosteroidivoiteella). Tarvittaessa voidaan käyttää myös takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteita. Ohjeistus annetaan yksilöllisesti ihon tilanteen ja potilaan iän mukaan. Kortisonivoiteita tulee käyttää annettujen ohjeiden mukaisesti. Liian lyhyt kuuri johtaa ihottuman nopeaan uusiutumiseen. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *