Oireet alkavat tai pahenevat

Mikä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema) on pitkäaikainen, kutiseva ja tulehduksellinen ihosairaus, jolle on tyypillistä oireiden vaihtelu ja aaltoileva kulku. Suurimmalla osalla potilaista ihottuma on lievää, mutta se voi olla myös hankalaa ja heikentää elämänlaatua merkittävästi. Kyseessä on krooninen ihottuma, joka vaatii potilaalta sitoutumista säännölliseen hoitoon. Hoito-ohjeita voit saada lääkäriltä tai apteekista.

Atopia yleensä viittaa henkilön taipumukseen muodostaa tavanomaista herkemmin IgE-luokan allergiavasta-aineita elinympäristön ärsykkeitä vastaan. 70-80 prosentilla atooppista ihottumaa sairastavista on atooppinen allergiataipumus eli IgE-välitteisiä allergioita tai herkistymistä tavallisimpia allergeeneja (esim. siitepölyjä) kohtaan. Taipumus atopiaan on perinnöllistä, mutta perimän lisäksi myös ympäristö vaikuttaa tämän tulehduksellisen ihotaudin kehittymiseen. Suomessa atooppista ihottumaa potee 10–20 prosenttia lapsista. Aikuisista noin 25–30 prosenttia on joskus elämänsä aikana sairastanut atooppista ihottumaa. Atooppista ihottumaa sairastavan iho on yleensä kuiva, vaikka ihottumaa ei aina ole havaittavissa. Ihosta voidaan tällöin käyttää nimitystä atooppinen iho.

Atooppisen ihottuman eri vaikeusasteet

Atooppinen ihottuma jaetaan yleensä lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan. 

  • Lievässä ihottumassa esiintyy pieniä, satunnaisesti kutisevia ja punoittavia ihottuma-alueita. 
  • Keskivaikea ihottuma on toistuvasti kutisevaa ja punoittavaa, usein myös rikkoutuvaa ja kutinan ja raapimisen seurauksena paksuuntunutta (jäkälöitynyttä).
  • Vaikea ihottuma on laaja-alaista, laajalti ja voimakkaasti kutisevaa, punoittavaa, rikkoutuvaa, joskus myös vetistävää ja karstoittuvaa. 

Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä oireiden ja esiintymispaikkojen vaihtelu iän myötä. Vauvoilla ihottuma alkaa usein pään alueelta ja voi levitä laajalti vartalolle ja raajoihin. Leikki-ikäisillä ihottuma usein hakeutuu taive-alueille, kuten kyynär- ja polvitaipeisiin, ranteisiin ja nilkkoihin, usein myös korvan nipukoihin ja suun ympärille. Koulu-ikäisillä ihottumaa on usein taipeiden lisäksi pakaroissa ja reisien takapinnoilla sekä joskus käsissä ja jalkaterissä. Aikuisilla ihottumaa tyypillisesti esiintyy kasvoilla ja kaulalla, käsien iholla sekä ylävartalolla (ks. esimerkkikuvat Käypä hoito -suosituksen sivuilta).

Lisätietoa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *