Lääkärin vastaanotto: Tutkimukset

Minkälaisia tutkimuksia ihotautilääkäri tekee?

Ihotautilääkäri arvioi ihottumasi vaikeusasteen tutkimalla ihon ja arvioimalla esimerkiksi ihottuman hilseilyä ja punoitusta.

Miten eri arviot ja kyselyt vaikuttavat sinulle annettavaan hoitoon?

Sopivimman hoitomuodon valinnassa ja ihottuman vaikeusasteen arvioimisessa käytetään usein apuna PASI-arviointityökalua (Psoriasis Area and Severity Index). PASI huomioi ihottuman laajuuden pään, vartalon ja ylä- ja alaraajojen alueilta erikseen arvioituna sekä läiskien punoituksen, paksuuden ja hilseilyn.

Lääkäri laskee ihottuman PASI-arvon ihottuman ulkonäön perusteella. Myös sillä, kuinka paljon ihottuma vaikuttaa elämänlaatuusi, on vaikutusta hoitovalintaan.

Voit arvioida psoriaasin vaikutusta elämänlaatuun kyselyn avulla:
Psori.fi: Elämänlaatukysely (pdf)

Miksi sinun on tärkeää tiedostaa liitännäissairauksien riskit?

Vaikea psoriaasi aiheuttaa elimistöön laaja-alaisen tulehdustilan, joka lisää sepelvaltimotaudin riskiä. Kohonneen sydän- ja verisuonitautien riskin vuoksi on erittäin tärkeää, että muut sydäntauteihin vaikuttavat riskitekijät hoidetaan mahdollisimman hyvin. Näitä ovat esimerkiksi korkea verenpaine, sokeritauti, korkea kolesteroli ylipaino ja tupakointi.

Psoriaasia sairastavilla on myös muuta väestöä enemmän useita muita tulehduksellisia sairauksia kuten tulehduksellisia suolistosairauksia (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus).

Psoriaasi voi vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin ja aiheuttaa esimerkiksi masennusta. Otathan puheeksi lääkärisi tai hoitajasi kanssa iho-oireiden lisäksi myös muut mahdolliset oireesi. Kun oireita päästään hoitamaan mahdollisimman varhain, eivät niistä koituvat terveyshaitatkaan kasva.

Miten saavut ihotautipoliklinikan vastaanotolle?

Ihotautipoliklinikan vastaanotolle saavut lääkärin lähetteen tai suunnitellun vastaanottoajan perusteella. Ajat lähetetään pääosin postitse. Kiireelliselle vastaanotolle saat kutsun puhelimitse.

Kuopio:

  • KYS:n Ihotautien poliklinikka sijaitsee tällä hetkellä Puijon Pääsairaalan puolella D-aulassa, 3. kerroksessa.
  • Sairaala-alueella on maksullinen parkkihalli sekä sairaalan etupihalla on muutama lyhyempi aikainen maksullinen parkkipaikka.
  • KYS:n Ihotautien poliklinikan sihteerille voit ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 017172888
  • Palveluajat: Maanantai – perjantai 07:30-11:30, jolloin poliklinikalla on takaisinsoittojärjestelmä.
  • PShyvinvointialue.fi: Lisätietoa ihotautien ja allergologian palveluista

Iisalmi:

  • Iisalmen Ihotautien poliklinikka sijaitsee Kampus Terveys –rakennuksessa. Iisalmen ihotautien poliklinikan sairaanhoitaja vastaa puhelinliikenteestä muun muassa ajanvarauksista, aikojen perumisista , hoidon ohjaamisesta ja neuvonnasta.
  • Sairaanhoitajan puhelinnumero 0404894268 
  • Palveluajat: Maanantai - perjantai 08:00 - 15:00

Varkaus:

  • Varkauden Ihotautien poliklinikka sijaitsee Aalto Hyvinvointikeskuksen  2. kerroksessa. Alueelta löytyy maksuton parkkipaikka.
  • Ajanvaraus  tai muuhun hoitoon liittyvät asiat palvelusihteerin kautta puh. 0444442596
  • Palveluajat: Maanantai - perjantai 08:00 - 10:00 ja 12:30 - 13:30

Psoriaasin hoito

Potilaan hoito valitaan yksilöllisesti. Hoidon tavoitteina ovat oireiden minimointi, elämänlaadun parantaminen ja työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen. Nivelpsoriaasissa pyritään lisäksi reumaattisen tulehduksen sammuttamiseen. Lievän ihopsoriaasin hoidoksi riittää paikallishoito eli perusvoiteet, kortikosteroidivoiteet sekä D-vitamiinivoiteet. Jos paikallishoito ei riitä, psoriasista hoidetaan UVB- tai PUVA –valohoidolla. Sisäistä eli systeemistä lääkehoitoa käytetään, kun muut hoitomuodot eivät tehoa riittävästi tai ne eivät ole käytettävissä. Ensisijainen sisäinen lääke on metotreksaatti. Biologisia lääkkeitä käytetään vaikeaa psoriasista sairastavilla potilailla silloin, kun muut systeemiset hoitomuodot eivät tehoa riittävällä tavalla.

Tarkistuslista:

  1. Diagnoosin varmistus
    • Kliininen kuva ja tarvittaessa koepala
  2. Potilaan itsehoidosta kysyminen
  3.  Arviointi
    • Paikallis/ valohoidon vasteen arviointi (PASI) - linkki PASI-laskimeen
    • Vaikutus elämänlaatuun (DLQI:n muutos, jos tehty jo pth:ssa)
  4. Niveloireiden tarkistus
    • PEST-kysely
    • Tarvittaessa ohjaus reumapolille
  5. Erityisalueden tarkistus
    • kynnet, genitaalialue, hiuspohja , kasvot
  6. Lääkityksen aloitukseen liittyvät asiat
    • Verikokeet
    • Kuvantamiset
  7. Rokotuskattavuuden tarkistus
    • Tarvitaan, kun ollaan aloittamassa puolustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä, kuten metotreksaatti tai biologiset hoidot
  8. Hammaslääkärin arvio
    • Tarvitaan, kun ollaan aloittamassa puolustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä, kuten metotreksaatti tai biologiset hoidot
    • Kaikkien psoriaatikkojen tulisi ylläpitää hampaiden hyvää terveyttä, koska myös tulehdus hammasjuuressa voi pahentaa psoriaasia
  9. Hoidon ohjaus ja tarvittaessa elintapaohjaus

 Liitännäisairauksien puheeksi ottaminen

Liitännäissairauksien (mm. valtimotaudit ja diabetes) riski on psoriaasipotilailla suurentunut, joten niitä pitää seuloa ja hoitaa ajoissa. Liitännäissairaudet on huomioitava potilaan seurannassa ja kokonaisvaltaisessa hoidossa. Potilasta kannustetaan terveisiin elämäntapoihin, kuten normaalipainoisuuteen, säännölliseen liikuntaan, tupakoimattomuuteen ja korkeintaan kohtuulliseen alkoholinkäyttöön.

Roolit ja vastuut

Lääkärin vastaanoton yhteydessä potilas voi saada ohjausta myös hoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa hoitaja antaa potilaalle tietoa psoriaasista sairautena ja ohjaa ihon paikallishoitoa (mm. perusvoiteet, kortikosteroidivoiteet, peittohoidot sekä voidepesut). Sopivan perusvoiteen löytämiseksi potilaalle annetaan vastaanoton yhteydessä näytteitä kokeiltavaksi kotona. Vastaanoton yhteydessä potilasta voidaan myös ohjata lääkehoidon toteutuksessa ja antaa pistos-ohjausta.

Valohoidot toteutetaan hoitajavastaanottoina, joiden yhteydessä annetaan myös paikallishoito-ohjausta sekä ohjataan hoidon toteuttamisen periaatteet. Ihotautien poliklinikalla hoitosuhteessa olevat potilaat voivat kysyä hoitoon liittyvistä asioista poliklinikoiden puhelinnumeroista.

Elintapaohjaus

Mielenterveys

Psoriaasiin voi liittyä ahdistusta ja masennusta. Tämä on huomioitava hoitopäätöksissä. Potilaskyselyissä merkittävin elämänlaatuun vaikuttava tekijä on ollut ihon kutina. Stressiä aiheuttavat myös ihottuman näkyminen muille, jatkuva hoidon tarve ja riittämätön hoitotulos. Potilas voi myös alkaa välttää sosiaalisia tilanteita tai haasteita työssä tai yksityiselämässä. Osalle potilaista nämä seikat voivat vaikuttaa masennuksen syntyyn.

Vinkkejä mielen hyvinvointiin:

Alkoholi

Runsas alkoholinkäyttö suurentaa läiskäpsoriaasin ilmaantumisen riskiä ja pahentaa sen oireita. Alkoholin käytössä tulee huomioida kohtuullisuus.

Tupakointi

Tupakointi vaikuttaa koko elimistöön ja lisää vaaraa sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkoahtaumaan, erilaisiin syöpiin ja osteoporoosiin. Tupakoinnin lopettaminen tukee terveellisiä elämäntapoja ja mahdollistaa psoriaatikon paremman elämänlaadun hallintaa.

Ruokavalio

Ei ole voitu osoittaa, että millään erityisellä ruokavaliolla voitaisiin vaikuttaa psoriaasin puhkeamiseen tai vaikeusasteeseen. Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja mahdollisimman terveellisesti sekä välttää ylipainon kertymistä. Psoriaatikon tulisi keskittyä terveyttä edistäviin ruokavalintoihin. Tämä onnistuu tutuilla suomalaisilla elintarvikkeilla ja ravitsemussuositusten mukaisilla ruoka-annoksilla.

Painon vähentämistä ja pysyvää painonhallintaa tukeva ruokailu:

  • säännöllinen aamupala ja ateriarytmi: 5 ruokailukertaa päivittäin
  • sopiva annoskoko
  • monipuolinen terveellinen arkiruoka ja terveelliset välipalat (pähkinät, mantelit ja siemenet ovat hyvä rasvanlähde)
  • kasvisten, marjojen, hedelmien, kalan, siemenien ja palkokasvien käytön lisääminen
  • täysjyväviljan käyttö ja runsaasti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa sisältävien tuotteiden vaihtaminen rasvattomiin tai vähärasvaisiin (leivälle pehmeää margariinia, salaattiin öljykastiketta, vähärasvaisten tai rasvattomien liha- ja maitovalmisteiden ja juustojen valitseminen)
  • sokerin, tyydyttyneen rasvan, punaisen lihan ja leikkeleiden sekä suolan käytön vähentäminen.
  • Kaypahoito.fi: Lihavuus aikuisilla

Liikunta

Painonhallintaa edistävät päivittäinen arkiaktiivisuus, istumisen ja muun paikallaanolon vähentäminen ja vapaa-ajan liikunta. Erityisesti tuetaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole fyysisesti aktiivisia tai eivät liiku liikuntasuositusten mukaisesti. Liikunta parantaa myös mielenterveyttä. Liikunnalla on monia biologisia, sosiaalisia ja psyykkisiä vaikutuksia. Psyykkisistä vaikutuksista keskeisin lienee liikunnan mielihyvää aikaansaava vaikutus.

Tukea psoriasiksen kanssa elämiseen

Psoriasisliitto tarjoaa palveluja, jotka auttavat psoriasista sairastavia ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Tukea ja neuvoja voi saada muun muassa Psorilinjan kautta, vertaistukea paikallisyhdistyksen toiminnan kautta, tietoa ja kokemuksia Ihon aika lehdestä sekä liitto järjestää ulkomailla- ja alueellisesti toteutettavia kursseja.

Psoriasislääkkeet ovat pääasiassa peruskorvattavia ja nivelpsoriasiksen lääkkeet joko perus- tai erityiskorvattavia. Perusvoiteet ovat peruskorvattavia, kun reseptissä on merkintä ”pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon”

Suurista lääkekustannuksista saa lisäkorvausta, kun saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksetut omavastuuosuudet ylittävät 626,94 euroa. Tämän jälkeen potilas maksaa korvattavista reseptilääkkeistä loppuvuoden ainoastaan 2,50 euroa lääkettä kohti.

Kela korvaa asiakkaiden matkat pääsääntöisesti halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan, mutta terveydentila ratkaisee voiko potilas saada  korvauksen erityisajoneuvolla vastaanotolle tulemiseen.

Apua sosiaaliturvaetuuksien, palveluiden ja tukien hakemiseen kannattaa pyytää sosiaalityöntekijältä.

Lisätiedot

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *