Hoito

Miten lääkäri arvioi, millainen hoito soveltuu sinulle parhaiten?

Sinulle sopivinta hoitoa valittaessa lääkäri ottaa huomioon ihottumasi vaikeusasteen ja mahdolliset muut sairautesi. Lisäksi lääkäri arvioi eri hoitojen hyötyjä ja mahdollisia haittoja tai riskejä.

Mitä onnistunut hoito edellyttää sinulta?

Paikallishoidon onnistumiseen sinulta tarvitaan jaksamista voidella ihoa säännöllisesti.

Valohoitojakson onnistumiseksi sinun tulee käydä hoidoissa säännöllisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti. Ensimmäiset käyntikerrat ovat yleensä kolmesti viikossa ja jakson edettyä kahdesti viikossa. Käyntikertoja tarvitaan yleensä noin 20, jolloin jakson pituus on noin 1,5 kuukautta.

Jos aloitat pistoshoidon, harjoittelet lääkkeen pistämistä hoitajan ohjauksessa ennen hoidon aloitusta. Useimmat potilaat pistävät tämän jälkeen lääkkeen itse. Lääkkeen voi pistää sinulle myös esim. perheenjäsen. Lääkkeestä riippuen annostelu voi olla viikon – kolmen kuukauden välein.

Hoidon valinta

Hoitovalintaa on helpompi perustella, kun potilas on saanut hyvän ymmärryksen sairaudestaan isossa kuvassa. Tämä auttaa myös potilasta sitoutumaan saamiinsa hoito-ohjeisiin.

  • Paikallishoito eli perus- ja lääkevoiteet: Yleensä kaikki potilaat tarvitsevat paikallishoitoja. Valtaosalla potilaista ihottuman hoidoksi riittää paikallishoito. Näitä käytetään myös systeemilääkkeiden käytön aikana.
  • Valohoito: Potilaille, joilla ihottuma on rauhallinen kesällä ja vaikea talven pimeinä kuukausina.
  • Ensisijaiset/perinteiset systeemiset lääkkeet: metotreksaatti, asitretiini ja siklosporiini. Aloitetaan vaikeaan psoriaasiin tai jos psoriaasi ei reagoi riittävästi paikallishoidoille.
  • Toissijaiset systeemiset lääkkeet: biologiset lääkkeet. Käyttöaiheena vaikea läiskäpsoriaasi (PASI, BSA tai DLQI on suurempi kuin 10) aikuisilla, joilla ei ole ilmaantunut vastetta ensisijaisiin systeemisiin hoitoihin ja UV-valohoitoihin tai joille nämä hoidot ovat vasta-aiheisia tai sopimattomia
  • Toissijaiset systeemiset lääkkeet: peroraaliset lääkkeet apremilasti ja deukravasitinibi

Tiedonkulku hoitojakson aikana

Ihotautien poliklinikalla hoitosuhteessa oleva potilas voi kysyä neuvoja ihottumansa hoitoon ihotautien poliklinikan sairaanhoitajalta vastaanoton yhteydessä tai soittamalla. Hoitaja ohjaa esimerkiksi ihon paikallishoitoon liittyvissä asioissa. Tarvittaessa hoitaja kysyy ohjeita myös ihotautilääkäriltä, mikäli on kyse esimerkiksi tablettilääkkeisiin tai pistettäviin lääkkeisiin liittyvistä kysymyksistä.

Hoidon ohjaus

Materiaalit oman työn tueksi

Materiaalit potilaalle

    • Lääkekohtaiset potilasohjeet
    • Lääkeyritysten ja yhdistysten potilas- ja paikallishoito-ohjeet
    • Hyvinvointialueen potilasohjeet
    • Terveyskylä.fi: Psoriaasi
    • Psori.fi: Psoriasiksen hoito

Potilaan vastuutus ja motivointi

Psoriaasia sairastava voi toisinaan kokea haasteita tavallisissa arjen toimissa tai kokea hoitoväsymystä. Potilasta voi olla tarvetta motivoida hänelle sopivilla keinoilla.  Yleensä jo pelkkä keskustelu auttaa, mutta potilasta on hyvä muistutella myös psoriasisyhdistyksen tarjoamasta vertaistuesta sekä taloudellisen tuen mahdollisuuksista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *